Zašto trenirati

Jigoro Kano

Vježbajući judo ojačat ćeš svoje tijelo , bit ćeš zdraviji i skladnije razvijen. Naučit ćeš danas sve potrebniju samoobranu, usvojit ćeš korisne navike u ishrani, odijevanju i higijeni, postati ćeš društveniji i samopouzdaniji steći ćeš mnoge sportske prijatelje i upoznati različite sredine, krajeve i ljude , naučiti ćeš da se upornim radom može savladati i najteža prepreka. Sigurno je da će ti judo čak ako se i ne budeš natjecao pružiti mnoge trenutke istinskog zadovoljstva i praktične koristi u životu. Ako ustraješ u vježbanju i u učenju juda pristupiš ozbiljno i sa voljom judo će te naučiti kako ćeš u svim prilikama , a ne samo na sportskom polju na najbolji mogući način iskoristiti sposobnosti svoga uma i sve raspoložive snage svog tijela kako bi postao što uspješniji, imati punu samokontrolu i biti sretniji u životu.

Jigoro _Kano

Dr. Jigoro Kano

Judo je u osnovi sport obrane i napada , judo je osnovao 1882 godine dr. Jigoro Kano u Japanu , a od 1964 godine judo je i Olimpijski sport , a njegova rasprostranjenost i rezultati u pravilnom oblikovanju i oplemenjivanju ljudske osobnosti potvrđuju uvjerenja njegova osnivača da je judo prvenstveno sredstvo odgoja osobe : upoznati sebe i sve svoje sposobnosti , razumjeti druge i pomoći im, postati spremniji za život i korisniji član zajednice to je prava svrha vježbanja i krajnji cilj učenja juda.

ijf

eju logoPRAVILA PONAŠANJA U DVORANI :

Etički principi juda su vrlo strogi , oni nisu nikakav ukras juda nego njegov bitan dio. Za sportsku borbu postoje strogo određena pisana pravila, isto tako su određena i pravila ponašanja kojih se mora pridržavati svi koji vježbaju judo.

Kroz vrijeme ćeš uvidjeti da su ta pravila itekako potrebna i to :

 1. judo se uči od iskusnijih i starijih članova i trenera , a usavršava se vježbanjem s drugim članovima s kojima odmjeravaš svoju snagu i vještinu. Zato moraš u svom ponašanju biti korektan , poštivati drugog i njegovu osobnost , biti pun obzira i pažnje prema svakome s kojim vježbaš i ma koliko visok stupanj postigneš moraš uvijek ostati skroman i spreman da pomogneš drugom shvaćajući koliko su tvom napredovanju pomogli drugi.
 2. Nemoj dopustiti da trener uvodi red i disciplinu , težište je na samodisciplini , a ne na nekakvoj strogosti trenera.
 3. Svaki pojedinac mora u svakom trenutku kontrolirati svoje ponašanje .
 4. Bilo kakvi izgredi i nedisciplina nezamislivi su i nedopustivi u judu , oni koji to ne shvaćaju napuštaju judo govoreći kako su napustili treniranje juda jer su treneri strogi. Trener jeste strog ali samo prema onome koji ne shvaća da se bez čvrste discipline uzajamnog razumijevanja i povjerenja ne može zamisliti sigurno vjež banje.
 5. Onima koji to razumiju trener je prijatelj i osoba kojoj se mogu povjeriti i čiji je zadatak da im pomogne u lakšem i bržem savladavanju vještina koje žele naučiti , a također da kroz vježbanje upoznaju sebe i druge.

U dvorani za vježbanje (dojo ) trebaš se spridržavati slijedećih pravila ponašanja:

 • Moraš dolaziti u točno zakazano vrijeme treninga ne smije se kasniti na trening
 • U dvoranu se ulazi sa papučama koje nisu prljave , a na strunjaču dolaziš bos , papuče moraju biti uredno složene.
 • Moraš imati ispravnu odjeću za judo ( judogi ), a boja tvog pojasa mora odgovarati posljednjem registriranom stupnju za koji si položio.
 • Judogi treba biti čist bez neugodnih mirisa, nepristojno je skinuti kimono u dvorani , ispod kimona nije dopušteno nositi majice ( osim ženskih članova kojima je to obveza- bijela majica kratkih rukava ).
 • Moraš održavati higijenu tijela imati kratke nokte na rukama i nogama.
 • Dok vježbaš na sebi ne smiješ imati prstenje, naušnice ili tvrde predmete kojima možeš ozlijediti sebe i svog partnera.
 • U dvorani nije pristojno žvakati žvakaću gumu ili jesti .
 • Smiješ vježbati samo ono što je trener objasnio i pokazao.
 • Pravilno pozdraviti ( lagani naklon gornjim dijelom tijela ) kada ulaziš u dvoranu i prvi put staneš ili napuštaš strunjače ( tatami ) .
 • Moraš se boriti pošteno i poštivati odluke suca i pridavati isto toliko važnosti i pažnje za ponašanja u borbi ili trening koliko i samim rezultatima.

BROJANJE NA RAZLIČITIM JEZICIMA

HRVATSKI JAPANSKI ENGLESKI TALIJANSKI NJEMAČKI
1 – jedan ICHI ( ič ) ONE ( van ) UNO ( uno ) EINS ( ajns )
2 – dva NI ( ni ) TWO ( tu: ) DUE ( due ) ZWEI ( cvaj )
3 – tri SAN ( san ) THREE ( tsri: ) TRE ( tre ) DREI ( draj )
4 – četiri SHI ( ši ) FOUR ( fo: ) QUATRO (quatro ) VIER ( fi:r )
5 – pet GO ( go ) FIVE ( faiv ) CINQUE ( činkue ) FÜNF ( finf )
6 – šest ROKU ( rok ) SIX ( siks ) SEI ( sei ) SECHS ( zks )
7 – sedam SHICHI ( šič ) SEVEN ( sevn) SETTE ( sete ) SIBEN ( zi:ben )
8 – osam HACHI ( hač ) EIGHT ( eit ) OTTO ( oto ) ACHT ( aht )
9 – devet KU ( ku ) NINE ( nain ) NOVE ( nove ) NEUN ( nojn )
10 – deset JU ( ju ) TEN ( ten ) DIECI ( dječi ) ZEHN ( ce:n )
© 2013 Judo Klub Pulafit