Pravila – natjecanja i suđenja

NOVI DODATAK PRAVILA ZA 2018 GODINU:
IJF izmjena pravila 01012018_ver2. HR

grandprix2015

Pravila za judo suce

Pravila olimpijskog juda – osnove

Judo meč se održava na mekanoj podlozi (Tatami), veličine u prosjeku 10×10 metara. 4 metra sa svake strane čine “sigurnu zonu”. Izvan borilišta nije dozvoljeno izvoditi bacanja, no ako bacanje započne unutar tatamija, a bačeni natjecatelj padne unutar sigurne zone, bacanje se smatra valjanim.

U meču se može pobijediti:

  1. Bacanjem
  2. U parteru ( gušenjem, polugom i zahvatom držanja od 20 sek. )
  3. Na bodove – waza-ri ( dva wazarija, wazari avasete ippon )
  4. Diskvalifikacija – hansoku make (tri shida)

Martina i Eva

Pobjeda bacanjem

Ako protivnika bacimo na leđa s razumnom količinom snage, zaradili smo 10 bodova (ippon) i istog trena pobijeđujemo. Ako ga bacimo s razumnom količinom snage ali bez potpune kontrole bacanja, a protivnik padne djelomično na leđa dobivamo 7 bodova (waza-ari).
Za uspjela bacanja koja su ipak bila lošije izvedena i ne zaslužuju ippon ,  waza-ari se dodjeljuje i  za bacanje na bok . Važno je napomenuti da oni nisu kumulativni, znači njima je nemoguće pobijediti, čak i ako ih tokom borbe zaradite neograničen broj waza -ari. Pobjeda se može ostvariti prije isteka vremena samo na ippon ili diskvalifikacijom Hansokumake, odnosno pobjednik je onaj koji skupi više wazaarija u tijeku borbe.

Pobjeda u parteru

Ako ste bacili protivnika nekom tehnikom, no niste zaradili ippon, borbu možete nastaviti u parteru. Poanta je protivnikova leđa ili barem jedno rame kontrolirati odnosno priljepiti za tatami i držati ih tako: 20 sekundi (ippon),  10 sekunda (waza-ari).
Osim držanjem, u parteru se može pobijediti gušenjem ili polugom na ruci (U tom slučaju se protivnik izvlači iz zahvata tako da 2 puta tapka po vama ili tatamiju i samim time predaje  i automatski gubi meč).

Pobjeda na bodove

Ako dodje do toga da niti jedan borac nakon isteka vremena nije zaradio ippon ili  waza-ari, odlučuju bodovi.   U slucaju da oba borca imaju isti broj  Waz-arija ponovo ide novi meč ” Goleden score”  i sve prethodno ostavareno nastavlja se sve dok jedan ne postigne pobjedu.

Jigoro _Kano

© 2013 Judo Klub Pulafit