Pravila – natjecanja i suđenja

NOVI DODATAK PRAVILA ZA 2018 GODINU:
IJF izmjena pravila 01012018_ver2. HR

grandprix2015

Pravila za judo suce

Pravila olimpijskog juda – osnove

Judo meč se održava na mekanoj podlozi (Tatami), veličine u prosjeku 10×10 metara. 4 metra sa svake strane čine “sigurnu zonu”. Izvan borilišta nije dozvoljeno izvoditi bacanja, no ako bacanje započne unutar tatamija, a bačeni natjecatelj padne unutar sigurne zone, bacanje se smatra valjanim.

U meču se može pobijediti:

  1. Bacanjem
  2. U parteru ( gušenjem, polugom i zahvatom držanja od 20 sek. )
  3. Na bodove – waza-ri ( dva wazarija, wazari avasete ippon )
  4. Diskvalifikacija – hansoku make (tri shida)

Martina i Eva

Pobjeda bacanjem

Ako protivnika bacimo na leđa s razumnom količinom snage, zaradili smo 1 bod (ippon) i istog trena pobijeđujemo. Ako ga bacimo s razumnom količinom snage ali bez potpune kontrole bacanja, a protivnik padne djelomično na leđa dobivamo 0,5 boda (waza-ari).
Za uspjela bacanja koja su ipak bila lošije izvedena i ne zaslužuju ippon ,  waza-ari se dodjeljuje i  za bacanje na bok ili sjedećeg položaja kada su oba lakta unatrag . Važno je napomenuti da su kumulativni, znači njima je moguće pobijediti. Pobjeda se može ostvariti prije isteka vremena samo na ippon ili diskvalifikacijom Hansokumake, odnosno pobjednik je onaj koji skupi dva wazaarija u tijeku borbe.

Pobjeda u parteru

Ako ste bacili protivnika nekom tehnikom, no niste zaradili ippon, borbu možete nastaviti u parteru. Poanta je protivnikova leđa ili barem jedno rame kontrolirati odnosno priljepiti za tatami i držati ih tako: 20 sekundi (ippon),  10 sekunda (waza-ari).
Osim držanjem, u parteru se može pobijediti gušenjem ili polugom na ruci (U tom slučaju se protivnik izvlači iz zahvata tako da 2 puta tapka po vama ili tatamiju i samim time predaje  i automatski gubi meč).

Pobjeda na bodove

Ako dodje do toga da niti jedan borac nakon isteka vremena nije zaradio ippon ili  waza-ari, odlučuju bodovi.   U slucaju da oba borca imaju isti broj  Waz-arija ponovo ide novi meč ” Goleden score”  i sve prethodno ostavareno nastavlja se sve dok jedan ne postigne pobjedu.

Jigoro _Kano

© 2013 Judo Klub Pulafit