Dr. Jigoro Kano

Nekoliko osnovnih stvari o osnivaču juda:

Jigoro Kano-osnivač JudaDr. Jigoro Kano

JIGORO KANO rođen 28.listopada 1860. – godine u selu Mikage u okrugu Kobeu u Japanu, a 1871 godine se sa obitelji preselio u Tokyo umro je 03.svibnja 1938. godine u 78.godini života. 1881. godine diplomirao je ekonomske i političke znanosti, a 1889. godine doktorirao na području filozofije.

1882. godine osnovao vlastitu školu i nazvao je KODOKAN , a svoju vještinu nazvao judo. KODOKAN JUDO znači ( KO – studij , metoda učenja DO– put i KAN – dvorana sportska hala.JU-znači nježan DO – put ili vještina ( nježna vještina ). Prvi Kodokan je imao samo 12 strunjača i devet studenata , danas KODOKAN ima preko 500 tatamija i više od milijun posjetilaca na godinu .
Judo se razvio kao sportski oblik od jujutsu borilačke vještine gdje je jači i superiorniji uvijek pobjeđivao nanoseći teške ozljede svom protivniku. Kano je izbacio opasne tehnike ,a u judo je unio nove zakonitosti od pravila borbe te samog principa juda da judoka koristi snagu svog protivnika u svoju korist , koristiti sve ono što mu omogućuje iako je fizički slabiji da može pobijediti svog protivnika. Najveći učinak sa najmanje napora temeljni princip juda. Judo je idealna harmonija između tijela i uma.
1887. godine izvršena je kategorizacija juda.
1895. godine Kano je klasificirao tehnike bacanja u Go Kyo No Waza
1889. godine Jigoro Kano dolazi u Europu i SAD da bi propagirao judo .
1909. godine postaje prvi Japanac član Međunarodnog Olimpijskog komiteta .
1938. godine osnivaju se prve škole juda u Europi.
U drugom svjetskom ratu judo se koristi kao vještina za obuku komandosa i specijalnih vojnih snaga.
1951.godine judo dolazi u Hrvatsku u Zagreb, a prvi osnovani klub je sadašnji HAJK Mladost Zagreb.
1964. godine judo je u Tokyo prvi put kao šport na Olimpijskim igrama.

© 2013 Judo Klub Pulafit